Elisa Veini schrijft verhalen en essays over literatuur, film en andere kunsten.

Haar teksten verschenen onder andere in Third Text, Tortuca, foto8, Muse Magazine, Schift en Berfrois. Ze recenseert boeken voor LiterairNederland.

Eerder maakte zij documentaire projecten in tekst en fotografie samen met haar partner, fotograaf en cineast Paul van der Stap. In boekvorm verschenen Leven als dalit (2005) over  zogeheten ‘kastelozen’ in India, Carnavalsdagen (2009) over het Brabantse carnaval, Material Life Noisy (2013) over culturele en maatschappelijke verandering in China en het boek bij hun documentairefilm Café Bostella (2016) over de bejaarde eigenares van een volkscafé in Vlaanderen. Na de afronding van Café Bostella besloot Elisa zich volledig te richten op het schrijven.

Naast haar documentaire projecten werkte Elisa als project- en communicatiemedewerker onder andere bij het Museum Boijmans van Beuningen, de Nederlandse Museumvereniging, Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en Stichting Wemos. Momenteel werkt ze als communicatieadviseur bij de Universiteit Utrecht.

Zij studeerde aan de Universiteit Utrecht af als cultureel antropoloog met als specialisatie het Caraïbisch gebied en Latijns-Amerika. Daarvoor studeerde ze onder andere filosofie en sociologie aan de Albert-Ludwigs-Universität in Freiburg (Duitsland) en Tampere University (Finland). Na haar afstuderen volgde ze een masterstudie in museologie aan de Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en collegereeksen in filosofie en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Elisa is afkomstig uit Finland en woont sinds 1991 in Nederland. 

BOEKEN EN FILMS

PUBLICATIONS IN ENGLISH