Een fotoboek met foto’s van Paul van der Stap als een dvd-hoes voor de gelijknamige documentairefilm van Paul en mij over de 85-jarige Julia, uitbater van Café Bostella in het Belgische Essen-Hoek nabij de Nederlandse grens.

Mijn essay in het boek gaat in op de rol van Julia als spil van het cafégemeenschap en de sociale betekenis van Café Bostella en andere volkscafés. Een fragment:

(…) Zoals veel volkscafés stelt Café Bostella aan de buitenkant niet veel voor. Het is een onopvallend vierkant gebouw van rode baksteen, deels wit gepleisterd, met een plat dak. Als je niet beter zou weten, rij je er zo aan voorbij. Binnen is het een ander verhaal: daar is het warm, knus en verwelkomend, al op het eerste gezicht. Waaraan dat precies ligt, is moeilijk te zeggen. Misschien aan de tafelkleedjes met oosterse motieven en de gebloemde gordijnen, of aan de snuisterijen op de kasten en de schilderijen aan de muur? De houtkachel parmantig midden in de ruimte voegt er s’winters een vleugje huiselijkheid aan toe. Het is een plek om niet meer weg te gaan. Dat voel je.

Niemand die haar kent zou denken dat Julia zo goed als toevallig met Café Bostella is begonnen. Zij is één met het volkscafé, een waardin in persoon. Succes komt niet vanzelf, weet Julia. Het vraagt om veel doorzettingsvermogen en ook een beetje mazzel. Plus een vaste overtuiging: ‘Wat je doet, moet je goed doen.’ Die levensinstelling heeft zijn vruchten afgeworpen, want stamgasten komen evengoed voor haar als voor een pintje of andere gezelligheid. (…)

Café Bostella is geen residu uit een vervlogen tijd, maar een zeldzame kans op onthaasting en saamhorigheid in de huidige tijd. ‘Laat het maar blijven zoals het nu is’, zeggen de stamgasten. En wat Julia zelf betreft: ‘Er zijn werkpaarden en luxepaarden. Ik werk graag.’

Essay en ondertiteling film in het Nederlands en Engels.

Uitgeverij Slowdocs 2016 (ISBN 978-90-809375-7-4).

Te koop bij Slowdocs of via de betere boekhandel.

 

‘Met veel geduld en grote empathie in beeld gebracht.’ – De Volkskrant

‘Indringende film.’ – BN De Stem

”Als ik de film zie, zou ik voor altijd in het café willen blijven.’ – Midas Dekkers

cafe bostella