Een nieuwe documentaire van

Paul van der Stap en Elisa Veini

 

 
 
 
 
 
 
 

Julia en haar café

Julia is al jaren geleden de 80 gepasseerd en toch staat ze nog dagelijks achter de toog van Café Bostella in het Belgische dorp Essen-Hoek, slechts 500 meter van de Nederlandse grens vandaan. Het café is al een halve eeuw haar leven. Het is ook het leven van veel stamgasten van de beide kanten van de grens. Een tweede huiskamer.

Het succes is haar niet op de schoot geworpen. Julia heeft altijd hard moeten vechten voor haar café. In het begin zag het toen nog erg conservatieve boerendorp het café niet zitten, later verloor ze klanten aan het rookverbod. De laatste tijd krijgt ze het te maken met de warenautoriteiten die strenger dan voorheen controleren, stijgende prijzen en, niet in de laatste plaats met haar gezondheid.

Toch gaat ze door. Daarmee wordt het café straks een unicum, want volkscafés verdwijnen in rap tempo. In Café Bostella vind je nog de open, hartelijke sfeer terug, die zo kenmerkend was voor volkscafés, en dat is het wat mensen aantrekt. Het trok ook ons aan, en zo besloten we over Julia en Café Bostella een film te maken.

 

  • Als ik iets doe, moet ik het goed doen.

    - Julia -
  • Ik zeg altijd: je hebt werkpaarden en luxepaarden. Ik ben een werkpaard.

    - Julia -

Film

De documentairefilm is geboren uit bewondering voor Julia en Café Bostella. Wij kwamen er toevallig, en keerden terug. Net als zo veel andere gasten die blijven terugkomen. De film is het verhaal van Julia, het café en de gasten.

In het begin was er de schrik: Julia bleek opgenomen te zijn in het ziekenhuis. De gasten waren bezorgd, net als Julia’s kinderen die om de beurt het café draaiend hielden. Duidelijk is dat er velen zijn die om Julia geven. De ziekte maakt Julia zich meer bewust dan voorheen van de toekomst. Ze heeft geen opvolger voor het café. Dat houdt ook de gasten bezig.

Julia doet wat zij kan om alles bij het oude te houden, maar ziet dat het niet altijd mogelijk is. Schoorvoetend past ze zich aan de eisen van de warenautoriteiten. Dan komt de verbouwing van de weg aan en is het café onbereikbaar voor gasten. Hoe moet het nu verder?

 

 

Boek

Omdat niet alles in een film past, vullen we hem aan met een boek: een filmhoes met verdieping. Daarin beschrijven we hoe volkscafés vroeger de plek waren voor sociaal verkeer, warmte en gezelligheid. We kijken hoe de traditie veranderd is door de steeds individuelere samenleving. Die context helpt begrijpen waarom Café Bostella een uitzondering aan het worden is.

Wij zijn gefascineerd door de vele persoonlijkheden die we in Café Bostella ontmoet hebben. Hun gezichten en verhalen vertellen waar het in het caféleven om gaat: een gedeeld leven.

 

 

Fotoboek (112 pagina’s, foto’s in kleur en zwart-wit) + dvd (85 minuten, kleur), € 25 + verzendkosten
Bestel nu in de webshop van Uitgeverij Slowdocs

Partners

Dit project wordt ondersteund door provincie Antwerpen, gemeente Essen en Omroep Brabant, en door de 91 particuliere donateurs die aan onze crowdfundingcampagne bijdroegen. Daar zijn we heel blij mee! Zonder deze bijdragen hadden wij de film en het boek niet kunnen afronden.

Het fotoboek en de film (dvd) Café Bostella verschenen in oktober 2016. Bestel ze nu in de webshop van Uitgeverij Slowdocs.

Volg onze pagina op Facebook en vraag ook uw vrienden Café Bostella film te liken!

provincie_antwerpen_en essen_OB_logo_RGB6-01_100x1000px

 

Contact

Wilt u meer informatie over de film en het boek?

Wilt u onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Stuur dan een e-mail naar: